2017. július 22., szombat
Szelektív hulladékgyűjtés otthon
2008. január 28. | Utolsó módosítás: 2008. január 28., hétfő, 10:12
Otthoni szelektív hulladékgyűjtéssel a társasházak szemétdíjának 20-30%-a megspórolható. A klasszikus szemeteshez hasonlóan a több rekeszes kosarak is kaphatóak már, többféle kivitelben.

Otthoni szelektív hulladékgyűjtéssel a társasházak szemétdíjának 20-30%-a megspórolható, derült ki az újrahasznosítás magyarországi koordinálásáért dolgozó szervezet, az Öko-Pack december óta futó programjának első eredményeiből. Többek között ezért is érdemes csatlakozni azokhoz a társasházakhoz, amelyek immár maguk szervezik a szelektív szemétgyűjtést, és saját színes kukákra tettek szert. 

 

Számos speciális, szelektív gyűjtésre
tervezett szemetes kapható már.

Egy átlagos háztartásban az italos műanyag palackok a szemétmennyiség 40%-át teszi ki, de nem kis részét adja a papír és a komposztálható hulladék sem. Ha ezeket sikerül a hagyományos kukák helyett a szelektív konténerekbe gyűjteni, illetve komposztálni, azzal nemcsak a környezetünknek teszünk jót, de a hulladékgyűjtés díján is jelentősen spórolhatunk. Ez derült ki az Öko-Tech vizsgálatából, amely során a szelektív hulladékgyűjtés egyik, itthon még nem elterjedt modelljének hatékonyságát tesztelték egy újpesti társasház esetén.

Az úgy nevezett házhoz menő gyűjtés abban különbözik a szigetes gyűjtéstől, hogy a lakóknak nem azokhoz az ezer-ezerötszáz lakosonként kihelyezett színes kukákhoz kell elcipelniük a gondosan kiválogatott szemetet, amelyek az utcán és a tereken állnak, hanem a kisebb közösségek, mint a társasházak saját gyűjtőkonténerekre tesznek szert, amelyek a lépcsőházban elhelyezve nagyban megkönnyítik a mindennapi életet. Az Öko-Pack kezdeményezése egyenlőre csak az italospalackokra összpontosít, éppen ezért minden szemetes egy speciális préssel is föl van szerelve, hogy az üvegek kisebb helyet foglaljanak el, így valóban hatékonyabb lés olcsóbb legyen a hulladékgyűjtés.

A vizsgált társasházban egy hónap alatt annyi palack gyűlt össze, amennyi préseletlenül tíz konténert megtöltött volna, az elszállítása pedig körülbelül ötvenezer forintba került volna. Így a lakók a felére csökkent térfogatnak hála húsz-huszonkétezer forintot megtakaríthattak a szemét elszállíttatásának díjából. De nemcsak a társasházaknak, hanem a hulladékkezelőnek is olcsóbb a házhoz menős modell, hiszen a lakók sokkal gondosabban válogatnak, ha saját szemetesről van szó, minthogy ha az utca végi kukába gyűjtik a hulladékot, ezért könnyebb az újrahasznosítás is.

Az ökológiai szempontok mellett tehát ezért is érdemes átállni a szelektív hulladékgyűjtésre, és csatlakozni a házhoz menős rendszerhez. Bár sokan úgy gondolják, sok fáradtsaggal jár egyfolytában ügyelni rá, mit melyik szemetesbe kell dobni, valójában nagyon hamar hozzászokik az ember, így kis idő után már egyáltalán nem kell figyelni a mozdulatra, és csöppet sem jelent gondot az alapos válogatás. Ráadásul már számos nagyon praktikus és kényelmes otthoni szelektív szemetes közül választhatunk, amelyek nem foglalnak több helyet egy hagyományos kukánál, és egyszerűen beépíthetők vagy a mosogató alá rakhatók, így a konyha látványát sem rontják. Sőt, a gyártók, fölismerve az egyre nagyobb igényt az otthoni szelektív szemetesekre, mind újabb és újabb, praktikus, higiénikus és esztétikus megoldásokkal rukkolnak elő.

A klasszikus szemeteshez hasonlóan a több rekeszes kosarak is kaphatóak már olyan szekrényajtóra szerelhető kivitelben, amelynek az ajtóval együtt automatikusan nyílik a fedele. Egy másik népszerű megoldás a fiókos kivitel, amikor is a rekeszeket egy mély fiók rejti, amelyet egyszerűen csak ki kell húzni, így arra sincs szükség, hogy a szemetes fedeléhez érjünk, a rekeszeket pedig egy mozdulattal kiemelhetjük a fiókból, ha eljött az ürítés ideje.

De ha nagyobb szemetest szeretnénk, a mosogató alatti szekrénybe szánt, görgős sínen futó szerkezet a legmegfelelőbb választás. A két szemetest egyszerűen a fémvázba kell helyezni, így a sínnek köszönhetően minden egyes ajtónyitással kigurulnak elénk, hogy ne kelljen a mosogató alá hajolgatni. A szemetes mindhárom fenti esetben tökéletesen el van rejtve, ráadásul nagyon praktikus, könnyen kezelhető és higiénikus is, hiszen automatikusan nyílik a fedelük.

A papírhulladék gyűjtésére pedig egy angol szemetes gyártó vállalat, a The Bin Company egy egészen egyedi és különösen környezetarát megoldást szabadalmaztatott. A Big Bin már eleve 90%-ban újrahasznosított papírból készült, és százhatvan literes kapacitásával rendkívül jó szolgálatot tesz irodákban, iskolákban, de természetesen otthon is. A Big Bin laposra hajtogatva tárolható, és nagyon egyszerűen fölállítható, ha pedig megtelt, a papírszeméttel együtt a szelektív gyűjtőbe lehet dobni.

De ha valaki biztosra akar menni, és a konyhájához mért legjobb megoldást szeretné választani, legjobban teszi, ha profi segítőtársat keres, aki fölhívja a figyelmét a legfontosabb mérlegelendő, gyakorlati és esztétikai szempontokra.

Kapcsolódó cikkek:
Forrás:
HomeGarden
Főoldal  Ingatlanpiac  Hírháló  Magazin   Infótár  Hitelcentrum  Ügyfélkapu
2004 © Copyright Emerix Consult Kft. Minden jog fenntartva
Olvassa el! Adatédelmi nyilatkozat, Jognyilatkozat, Médiaajánlat, Impresszum